Hoe verbinden met je kind door middel van speelsessies? – BonoboBox
Welkom bij BonoboBox - Gratis verzending > 100 euro (BE 6,95 euro/ NL 7,99) - Afhalen te Leefdaal (Vlaams-Br) mogelijk 

Hoe verbinden met je kind door middel van speelsessies?

Hoe verbinden met je kind door middel van speelsessies?
Wij zijn Charline van Lune Little Dreamers, een holistische slaap- en welzijnscoach, en Sara, kinder kinesist met de educatieve webshop BonoboBox. Samen hebben wij de handen in elkaar geslagen om speelsessies te organiseren in Vlaams-Brabant waarbij we ouders de kans willen geven om in een veilige omgeving met hun jonge kind te spelen. Hierbij kunnen ze samen allerlei speelproducten uitproberen en sensorisch spel ontdekken. 
Waarom we dit zo belangrijk vinden leggen we hieronder even uit: 
Waarom is spelen met je kind belangrijk?

 

Spelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling en biedt tal van voordelen voor zowel kinderen als ouders. Het is niet alleen een leuke manier om tijd door te brengen, maar ook cruciaal voor de groei en het welzijn van je kind. Het versterkt de ouder-kind relatie omdat je tijdens het spelen kwalitatieve tijd doorbrengt terwijl je samen dingen ontdekt. Het geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid waardoor je kind ook sneller buiten zijn comfortzone zal willen treden. Je kind ervaart de eerste sociale interacties met jou als veilige basis naast hen, werkt aan zijn verbale en motorische vaardigheden en zal geprikkeld worden om nieuw speelgoed en materialen uit te testen.  

Daarnaast gaat je kind door te spelen bijleren en zijn cognitieve ontwikkeling stimuleren. Probleemoplossend denken, samen spelen, motorisch zich uitdagen en verschillende vaardigheden ontwikkelen gebeurt automatisch zonder de druk dat er iets moet geleerd worden.   

Als laatste is deze één op één tijd ook zeer waardevol wat de slaap van je kindje betreft. Na een lange dag zonder zijn ouders of gewoon een drukke dag met weinig ruimte voor verbinding, heeft een kind echt nood aan wat kwalitatieve tijd met zijn voornaamste zorgfiguren. Het geeft de kans om even tot rust te komen, zich gehoord te voelen, opgestapelde spanning los te laten en wat knuffels en nabijheid bij te tanken. Een kind heeft hier wel degelijk nood aan en als deze nood overdag niet vervuld kan worden, dan zal een kind die nabijheid en geborgenheid ‘s nachts komen opzoeken.

 

Waarom is educatief speelgoed belangrijk?

 

Door de voordelen die hierboven vermeld staan, is educatief speelgoed belangrijk in de leerervaring van kinderen en draagt bij aan hun algehele ontwikkeling. Dit soort speelgoed is veelzijdig en ontworpen om de nieuwsgierigheid te prikkelen waardoor je kind zal leren terwijl het speelt. Het is ook steeds van belang om het juiste speelgoed aan te bieden op het juiste moment. 
Het speelgoed is specifiek ontworpen om allerhande handelingen uit te lokken en ermee te experimenteren. Het is geweten dat kinderen meer leren door fouten te maken aangezien ze zo intrinsiek gemotiveerd worden om een oplossing te zoeken. De succesbeleving als de opdracht wel lukt, is essentieel om je kind zelfvertrouwen te geven en geeft zin om nog verder op ontdekking te gaan. Voor jonge kinderen is het makkelijker om op ontdekking te gaan als er een vertrouwde persoon in de buurt is en eventueel hen hierin stuurt.
De vaardigheden die gestimuleerd worden zijn: 
- Ontwikkeling van fijne motoriek
- Hand-oog coördinatie
- Grof motorische vaardigheden zoals klimmen, kruipen, met de bal gooien 
- Verbeteren van ruimtelijk inzicht en begrippen 
- Communicatie en verbale vaardigheden 
- Sociale interactie
- Reken- en taalvaardigheden
- Creativiteit en verbeelding
- Zelfvertrouwen en zelfkennis 
- Wetenschap en technologie: STEM-speelgoed (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) introduceert kinderen vroegtijdig in wetenschappelijke en technologische concepten.
Waarom is sensorisch spel belangrijk?

Sensorisch spel is een specifieke vorm van spel waarbij gebruik wordt gemaakt van zintuiglijke ervaringen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Er worden verschillende materialen aangeboden zoals zand, gekleurde rijst, in combinatie met bijpassend speelgoed en werktuigen zoals schepjes, potjes en pipetten. Het is niet alleen ontprikkelend, maar ook zeer leerzaam en therapeutisch. Natuurlijk is het ook goed om de motorische vaardigheden en coördinatie te verbeteren. 

Spelen met verschillende materialen en texturen stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling. Kinderen kunnen tijdens sensorisch spel de tijd nemen om alle informatie te verwerken en te integreren, wat essentieel is om weer andere vaardigheden te leren. Ze leren daarnaast meer over hun omgeving en hoe ze hierop kunnen reageren. 

Bovendien heeft het een kalmerend effect en ondersteunt het de emotionele regulatie. Door sensorisch spel wordt een individu (volwassenen evengoed) als het ware verplicht om uit hun hoofd te kruipen en echt door te voelen wat ze ervaren en dit vervolgens verwerken en een plekje te geven. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van angst en stress. Het biedt nl. een veilige manier voor kinderen om hun emoties te uiten en te reguleren.

Ten laatste, bevordert het niet alleen creativiteit en verbeeldingskracht, maar is ook goed voor de concentratie en stimuleert het probleem oplossend vermogen. Kinderen kunnen nl. alle richtingen uit met deze materialen, de mogelijkheden zijn oneindig wat zeer waardevol is voor het stimuleren van zowel de verbeelding als de creativiteit.
Voorbeelden van sensorisch materiaal

1. Zand en water: Helpt bij de ontwikkeling van tastzin en biedt een kalmerend effect. Kinderen kunnen graven, gieten en bouwen, wat hun creativiteit stimuleert.

2. Speelklei en kinetisch zand: Bevordert de fijne motoriek en creativiteit door het vormen en kneden van verschillende vormen en structuren.
3. Sensorische bakken: Gevuld met materialen zoals rijst, pasta, bonen of pompons, stimuleren verschillende zintuigen en bieden tal van ontdekkingsmogelijkheden.

4. Lichtbakken: Gebruik gekleurde objecten op een lichtbak om visuele zintuigen te prikkelen en te experimenteren met kleuren en patronen.

5. Texturen en geluiden: Speelgoed met verschillende texturen en geluiden, zoals rammelaars of zachte knuffels met knisperende onderdelen, helpt kinderen om meer te leren over hun zintuigen.

Sensorisch en educatief spel is dus niet alleen een leuke activiteit, maar ook een waardevolle ervaring die bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van kinderen. Bij BonoboBox en Lune little dreamers bieden we een breed scala aan resp. sensorische spelpakketten en sensorisch speelgoed dat ontworpen is om deze waardboBox en Lune little dreamers bieden we een breed scala aan resp. sensorische sevolle speelmomenten te ondersteunen en te verrijken. Speelgoed dat we met alle plezier aanbieden tijdens onze speelmomenten. 

  

Wil je graag aan de slag met educatief speelgoed en/of sensorisch spel? Dan hebben Lune little dreamers en Bonobobox heel wat te bieden voor jou. Wij organiseren regelmatig speelsessies waarbij je al deze leuke materialen kan komen ontdekken. Krijg je maar niet genoeg van al dat leuks? Neem dan ook een kijkje op onze webshops. Heb je interesse in producten uit beide onze webshops? Stuur ons dan een mailtje, dan kijken we of we de levering of ophaling gegroepeerd kan worden

 

Hier alvast nog wat nuttige sites: 

Speelsessie Zeëen Tervuren - Lune (lunelittledreamers.be)

Speelsessie Sint-Joris-Weert (kinépraktijk Maisin) – BonoboBox

Webshop Lune Little Dreamers (sensorisch speelmateriaal en routeplanners en nog meer) 

 

 

Producten