Spelen in buiklig en 4 haalbare houdingen om buiklig aangenaam te make – BonoboBox
Verzending 2 werkdagen BE 6,95€/ NL 7,80€ - Gratis > 100 euro - Winkel open vrijdag en zaterdag (Leefdaal, Vlaams-Brabant)
Spelen in buiklig en 4 haalbare houdingen om buiklig aangenaam te maken voor je baby

Spelen in buiklig en 4 haalbare houdingen om buiklig aangenaam te maken voor je baby

Spelen in buiklig en 4 haalbare houdingen om buiklig aangenaam te maken voor je baby

 

🐒 Waarom buiklig zo belangrijk is (en hoe je het leuk maakt!)

De buikligging – ook wel tummy time genoemd – is een van de belangrijkste houdingen voor de motorische ontwikkeling van je baby. Toch vinden veel baby’s het in het begin helemaal niet fijn. Dit komt omdat ze de spierkracht missen in hun nek, schouder en romp om hun hoofdje al op te heffen. 

Ontdek op ons youtube kanaal welke alternatieve houdingen je kunt gebruiken om het toch op een leuke manier aan te bieden.

GRATIS!! Benieuwd welke mijlpalen een baby leert in zijn eerste levensjaar? We maakten een handig overzicht voor jou - PDF: motorische mijlpalen 0 - 1 jaar

Waarom is buiklig zo belangrijk?

Buiklig is een cruciale bouwsteen voor de ontwikkeling van:

  • Hoofdcontrole

  • Schouder- en nekspieren

  • Oog-handcoördinatie

  • Voorbereiding op rollen, kruipen en zitten

Door regelmatig op de buik te liggen, leert je baby zijn eigen lichaam beter kennen en versterken. Het is letterlijk de basis voor alle grotere motorische stappen die daarna komen.

Waarom vinden baby’s buiklig lastig?

Heel simpel: het is dus hard werken! Je baby moet ineens tegen de zwaartekracht in zijn hoofd optillen, spieren aanspannen die nog in ontwikkeling zijn, én tegelijkertijd verwerken wat er allemaal om zich heen gebeurt.

Ook kan het frustrerend zijn als ze hun hoofdje nog niet lang omhoog kunnen houden of het overzicht verliezen. Gelukkig zijn er manieren om dit fijner en speelser te maken.

Alternatieve houdingen (die ook buiklig zijn!)

Wist je dat buiklig niet altijd “plat op de grond” hoeft te zijn? Je kunt het op allerlei creatieve en gezellige manieren aanbieden:

  • ⚽ Football-houding: Leg je baby met zijn buik op jouw onderarm, hoofdje richting je elleboog. Ideaal bij krampjes én voor beweging.

  • 🫶 Op de borst: Ga zelf plat liggen of een beetje achterover leunen en leg je baby met buik op jouw borst. Zo kan hij jouw gezicht zien en voelt hij zich veilig.

  • 🦵 Op de knieën: Ga zitten met je benen in een hoek en leg je baby over je bovenbenen. Je kunt zachtjes heen en weer wiegen.

  • 🏐 Op een grote bal: Leg je baby op een fitnessbal en houd hem goed vast. Beweeg langzaam in kleine cirkels – dat maakt het leuk én versterkt het evenwicht!

👉 Op ons YouTube-kanaal laten we al deze houdingen zien! Neem vooral een kijkje voor inspiratie:


📺 Bekijk hier de video’s van BonoboBox

Tips om de traditionele buiklig fijner te maken

  • Begin kort, bijvoorbeeld 1-2 minuten, meerdere keren per dag

  • Gebruik een zacht dekentje of een opgerolde handdoek onder de borst

  • Leg een kleurrijk speeltje of spiegel neer op ooghoogte

  • Ga zelf plat liggen en praat of zing zachtjes met je baby

  • Doe het op een moment dat je baby goed uitgerust is

En het allerbelangrijkste: maak er een fijne tijd samen van. Buiklig is geen prestatie, maar iets dat je samen langzaam opbouwt. 

Wil je meer tips over ontwikkeling, spel en ouderschap? Volg ons op Instagram en abonneer je op ons YouTube-kanaal voor handige video’s, demo’s en ouder hacks.

BonoboBox – Speel. Leer. Ontdek.


1